Борба
Trending

Куртовићи

Ток борбе

Традиција угледне шабачке породице Куртовић и ток борбе за повраћај неправедно одузете имовине у краткометражном документарном филму.

Већ у првој половини XIX века породица Куртовић је развила велики увозно-извозни посао, заснован на пољопривреди и трговачкој умешности. Бели двор Куртовића се поносно уздизао у самом срцу Шапца, симболично у Карађорђевој улици број 39. Поред тога, широм Мачве стекли су хиљаде хектара земље, око педесет некретнина на територији града, али и у Београду, Ваљеву и Лозници, а били су акционари неколико индустријских постројења. Улажући у образовање чланова породице у иностранству и инвестирајући то знање у свој посао, проширују породичне делатности и баве се и фармацијом, али и друштвеним наукама. Остали су запамћени као филантропи и задужбинари.

Породица Куртовић директно је одговорна што је Шабац до II светског рата носио ласкаву титули „Малог Париза“. Новембра 1944. године Павле Паја Куртовић је мучки убијен као „народни непријатељ“ од стране комунистичког преког суда, иако се политиком никада није бавио и са окупатором није шуровао, а сва породична покретна и непокретна имовина је отета…

Седамдесет и седам година касније и након промене система и законске рехабилитације, неправда и даље живи. Титулар наследства породице Мирољуб Мирче Куртовић, угледни београдски угоститељ и потпредседник Српске лиге, из прве руке сведочи о изузетном „духу Шапца“, својим прецима и борби да се истина и правда успоставе у нашем друштву. Светиња приватне имовине и владавине закона основ су за развој праведног друштва.

Слични чланиц

Back to top button