Borba
Trending

Kurtovići

Tok borbe

Tradicija ugledne šabačke porodice Kurtović i tok borbe za povraćaj nepravedno oduzete imovine u kratkometražnom dokumentarnom filmu.

Već u prvoj polovini XIX veka porodica Kurtović je razvila veliki uvozno-izvozni posao, zasnovan na poljoprivredi i trgovačkoj umešnosti. Beli dvor Kurtovića se ponosno uzdizao u samom srcu Šapca, simbolično u Karađorđevoj ulici broj 39. Pored toga, širom Mačve stekli su hiljade hektara zemlje, oko pedeset nekretnina na teritoriji grada, ali i u Beogradu, Valjevu i Loznici, a bili su akcionari nekoliko industrijskih postrojenja. Ulažući u obrazovanje članova porodice u inostranstvu i investirajući to znanje u svoj posao, proširuju porodične delatnosti i bave se i farmacijom, ali i društvenim naukama. Ostali su zapamćeni kao filantropi i zadužbinari.

Porodica Kurtović direktno je odgovorna što je Šabac do II svetskog rata nosio laskavu tituli „Malog Pariza“. Novembra 1944. godine Pavle Paja Kurtović je mučki ubijen kao „narodni neprijatelj“ od strane komunističkog prekog suda, iako se politikom nikada nije bavio i sa okupatorom nije šurovao, a sva porodična pokretna i nepokretna imovina je oteta…

Sedamdeset i sedam godina kasnije i nakon promene sistema i zakonske rehabilitacije, nepravda i dalje živi. Titular nasledstva porodice Miroljub Mirče Kurtović, ugledni beogradski ugostitelj i potpredsednik Srpske lige, iz prve ruke svedoči o izuzetnom „duhu Šapca“, svojim precima i borbi da se istina i pravda uspostave u našem društvu. Svetinja privatne imovine i vladavine zakona osnov su za razvoj pravednog društva.

Slični članic

Back to top button