ИнтервјуШтампа

Власт намерава да озакони отимачину имовине

Пише Веселин Симоновић

Да ли ико у Србији зна ко је власник насеља Београд на води, које се простире на око 170 хектара грађевинског земљишта? Више пута смо имали прилику да упознамо на отварањима кула и тржних центара директора компаније „Игл Хилс“ Мухамеда Албара, али од њега новинари нису могли да добију ниједан сувисао одговор, јер је он, како каже наш председник, „човек који зна како ће да вам одговара, три године можете да му постављате питање – нећете, сем позитивне емоције, ништа да му извучете“. Није то успела чак ни Жаклина Таталовић, како од господина Албара, тако ни од нашег председника, а покушавала је више пута. Неће то нико сазнати, све док је садашњи режим на власти, а после ћемо вероватно открити и да су многи из врха власти у власништву највећег „дивљег“ градилишта у Европи.

И док ми из Емирата „извлачимо“ углавном позитивне емоције, сувласници Београда на води су од државе Србије извукли стотине милоне евра. „Транспарентност“ Србије је на примеру продаје грађевинског земљишта „Марине Дорћол“ израчунала, још пре неку годину, колико кошта поклоњено земљиште на коме се гради Београд на води. Ево те рачунице, потребно је на њу подсећати, посебно данас, кад власт намерава да усвоји револуционарни Закон о експропријацији:

Према вестима, четири хектара земљишта поред реке, на којем се може изградити 76.000 квадрата бруто, излицитирано је (по почетној цени) за 32,8 милиона евра.

То значи да могућност грађења једног квадратног метра стамбеног или пословног простора будућег инвеститора кошта 431 евро. Када се на то зарачуна већ извесни попуст за плаћање целе цене одједном од 30 одсто, цена се спушта на 302 евра. Ако би се рачунало по хектару земљишта, цена износи 5.740.000 евра са урачунатим попустом.

Да ли вас то подсећа на револуционарну отимачину имовине 1945. године?

С друге стране, на локацији Београда на води, која је још атрактивнија и где је осим земљишта поклоњено и више атрактивних и вредних зграда, на око 170 хектара грађевинског земљишта најављена је изградња око 1,7 милиона метара стамбеног и пословног простора. Применом рачунице из продаје „Марине Дорћол“ „Транспарентност Србија“ је дошла до тога да земљиште на том подручју вреди 975.800.000 евра (ако се рачуна по хектару), односно 513.578.947 евра, ако се рачуна по квадратном метру изграђене површине.

Да ли ико у Србији зна колико нас кошта метар ауто-пута, обнова пруга, шта смо добили из многобројних међудржавних споразума и стратешких партнерстава? Ни то нећемо сазнати од ове власти. Изгледа да су председник и Влада сад одлучили да све будуће отимачине јавне и приватне имовине озаконе и у процедуру су упутили два закона – о експропријацији и референдуму. Да ли вас то подсећа на револуционарну отимачину имовине 1945. године. Разлика је само у томе што су тада власници проглашавани народним непријатељима (мада, и сад се то често чује за критичаре ових злих намера) или су из страха за себе и породицу сами поклањали имовину, све без накнаде. Данас држава отима и удели неку цркавицу.

Експропријације, читајте отимачине, биће и убудуће, ако усвоје промене закона, вођене по хитном поступку и све што се прогласи за јавни интерес може бити (уз накнаду) отето. Данас, 76 година касније, морамо гласно рећи – „Рио Тинто“, „Ал Дахра“, „Игл Хилс“ и сличне компаније – „марш из Србије“.

Извор: Nova.rs

Слични чланиц

Back to top button